Informacja dla użytkowników studni przydomowych
Obecna sytuacja hydrologiczną i wysoki stan wód, może powodować lokalne podtopienia oraz zwiększyć ryzyko wystąpienia powodzi. Niesie to za sobą ryzyko pogorszenia jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi ujmowanej m.in. z indywidulanych studni przydomowych.
Po ustaniu podtopienia lub powodzi woda w studniach nie nadaje się do picia. W celu przywrócenia jej przydatności do spożycia studnię należy bezwzględnie doprowadzić do odpowiedniego stanu technicznego oraz oczyścić i zdezynfekować, a następnie przeprowadzić dezynfekcję wody w studni.
OCZYSZCZANIE I ODKAŻANIE STUDNI KOPANEJ
Czyszczenie:
- wybieramy wodę ze studni,
- oczyszczamy dno ze szlamu i wszelkich nieczystości,
- oczyszczamy cembrowinę oraz uzupełniamy szpary i ubytki,
- wybieramy kilku dziesięciocentymetrową warstwę pisaku i wypełniamy ją warstwą przemytego żwiru lub gruboziarnistego piasku (ok. 10 cm).
Odkażanie po czyszczeniu:
- czyścimy cembrowinę roztworem odkażającym (do wiadra z wodą dodać 2 płaskie łyżeczki od herbaty jednego z niżej wymienionych środków dezynfekcyjnych).
Dezynfekcja wody:
- przed przystąpieniem do dezynfekcji należy zmierzyć głębokość wody w studni (np. za pomocą tyczki lub ciężarka na sznurku),
- środek do dezynfekcji dozujemy według zasad podanych w poniższej tabeli
Aby prawidłowo przeprowadzić dezynfekcję należy:
- po oczyszczeniu i odkażeniu studni oraz ponownym napełnieniu jej wodą, rozmieszać w wiadrze z niewielką ilością wody odmierzoną według tabeli ilość środka dezynfekcyjnego, dopełnić wiadro wodą, zmieszać, po czym całą zawartość wlać do studni,
- wodę w studni zamieszać tyczką lub przez nabieranie wiadrem czerpalnym i wlewanie z powrotem,
- po 24 godzinach wybierać wodę, aż do zaniku zapachu chloru.
UWAGA! Środki dezynfekcyjne należy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu w naczyniu drewnianym lub szklanym. Ponadto w trakcie przeprowadzania dezynfekcji należy zachować środki ostrożności, tj. użyć rękawic i ubrania ochronnego, chronić oczy oraz zabezpieczyć miejsce dezynfekcji i środki do niej użyte przed dostępem dzieci.
ODKAŻANIE STUDZIEN WIERCONYCH I ABISYŃSKICH
W przypadku studni wierconej wymieszanie roztworu odkażającego jest trudniejsze. Dlatego w wyjątkowych wypadkach odkaża się je wprowadzając roztwór dezynfekcyjny za pomocą specjalnej pompy. Zazwyczaj w przypadku zanieczyszczenia studni dokładnie się ją przepłukuje przez długotrwałe pompowanie.
ODKAŻANIE WEWNĘTRZNEJ CZĘŚCI POMPY ABISYŃSKIEJ
Przeprowadza się w następujący sposób:
- 4 g wapna chlorowanego (1 czubata łyżeczka) albo 7 ml roztworu podchlorynu sodu (1,5 łyżeczki) rozpuścić w dwóch kubłach wody,
- zdjąć kolumienkę studni, nalać do rury przygotowany roztwór, nałożyć kolumienkę i pompować aż do ukazania się wody w wylocie pompy,
- pozostawić na 24 godziny, a następnie pompować aż do zaniku zapachu chloru w wodzie,
- po wykonaniu czyszczenia i odkażania studni, woda z niej powinna być zbadana w celu określenia czy woda może być używana do picia i potrzeb gospodarczych.
ODKAŻANIE WODY
Każdą niepewną wodę przeznaczoną do picia należy odkazić. Dzięki zniszczeniu bakterii, a w szczególności patogenów chorób zakaźnych przewodu pokarmowego, staje się ona bezpieczna dla zdrowia. Odkażanie wody można przeprowadzić różnymi środkami i sposobami:
- najprostszym i dobrym sposobem odkażania wody jest jej gotowanie,
- można również dezynfekować wodę za pomocą specjalnych preparatów i pastylek pod różnymi nazwami, przeprowadzając ten zabieg ściśle według przepisów załączonych do tych preparatów.
UWAGA! Po wykonaniu czyszczenia i odkażenia studni, w celu sprawdzenia czy woda może być używana do picia i potrzeb gospodarczych woda z niej powinna zostać zbadana przez laboratorium.
UWAGA! Odkażanie nie usuwa zanieczyszczeń chemicznych. Duża zawartość związków chemicznych (azotanów), może wywołać u niemowląt sinicę, która przy braku natychmiastowej pomocy lekarskiej bywa śmiertelna. Dlatego też, wszystkie kobiety ciężarne oraz niemowlęta powinny korzystać wyłącznie z wody badanej i określonej jako odpowiadająca wymaganiom sanitarnym.
Należy pamiętać, że wszelkie związki dezynfekcyjne to silne utleniacze i działają biobójczo nie tylko na organizmy wodne, ale również na organizm człowieka. Wodę, do której bezpośrednio dodano środek dezynfekcyjny nie wolno spożywać. Może to nastąpić w przypadku wody do spożycia po czasie określonym w ulotce informacyjnej gdzie będzie określony czas kontaktu (10-30 minut), a w przypadku urządzeń, instalacji i studni, po przepłukaniu lub wyczerpaniu wody do zaniku zapachu chloru. Dopuszczalne stężenie wolnego chloru w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi wynosi 0,3 mg/l, w warunkach specjalnych w wodzie do spożycia można stosować około 1 mg/l.
Ponadto należy pamiętać, że najdostępniejszym środkiem dezynfekcyjnym tam gdzie jest to możliwe z uwagi na dostępność nośników energii lub ciepła jest GOTOWANIE WODY.